Niezbędna przy peklowaniu jest peklosól, saletra lub gotowe marynaty do peklowania.
Peklosól oraz inne środki konserwujące są sprzedawane w opakowaniach różnych wielkości. Oferowana przez nas sól do pekolwania (peklosól) jest czysta pod względem chemicznym.
Przy tradycyjnym peklowaniu mięsa, stosowana jest miesznaina soli i saletry. Jednak należy pamiętać, że przedawkowanie saletry może być szkodliwe dla zdrowia. Aby temu zapobiec proponujemy stosować do peklownia mięs gotową mieszankę - peklosól.
Ilość soli i pozostałych składników jest starannie dobrana w labratorium. Dzięki temu szkodliwa dawka zawartego w peklosoli azotynu sodu jest zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia ludzkiego. W przypadku przekroczenia szkodliwej dawki azotynu wyrób mięsny nie będzie nadawał się do spożycia ze względu na nadmierną słoność!
Na opakowaniu znajduje się informacja jaką ilość peklosoli użyć do pekolwnia.Dzięki temu przygotowanie solanki do peklowania jest łatwe i bezpieczne dla zdrowia.