PRZEPIS NA SZYNKĘ WIEJSKĄ
Marynaty są ważnym składnikiem mięs, które zanim zostaną
poddane obróbce termicznej trzeba je zamarynować aby nadać im odpowiedni smak
oraz aromat. Marynaty sprawiają że mięso staje się bardziej miękkie, soczyste
oraz urozmaica smak Waszych domowych wyrobów.
Sporządzenie zalewy:
Przygotować 5L zimnej wody oraz wsypać i dobrze rozpuścić
gotową mieszankę - Marynata do szynki wiejskiej (zawartość torebki 0,5 kg).
Przygotowanie szynki:
Szynkę wieprzową, ok 7-10 kg dokładnie umyć i odsączyć z
wody, mięso można nastrzykiwać zalewą. Ułożyć ściśle szynkę w emaliowanym
lub szklanym naczyniu zalać marynatą (solanka musi koniecznie przykrywać całą
powierzchnię mięsa) i przycisnąć krążkiem drewnianym lub pokrywą obciążyć.
Odstawić w chłodne miejsce o temperaturze nie większej niż + 6 stopni C na
czternaście dni. Mięso należy przewracać w zalewie dwa razy dziennie. Następnie
wyjąć mięso, osuszyć i powiesić w przewiewnym, chłodnym miejscu na dwa do max
trzech dni do obsuszenia.