PRZEPIS NA BOCZEK
Marynaty są ważnym składnikiem mięs, które zanim zostaną
poddane obróbce termicznej trzeba je zamarynować, aby nadać im odpowiedni smak
oraz aromat. Marynaty sprawiają że mięso staje się bardziej miękkie, soczyste
oraz urozmaica smak Waszych domowych wyrobów.
Sporządzenie zalewy:
Przygotować 5L zimnej wody oraz wsypać i dobrze rozpuścić (zawartość
torebki 0,5 kg).
Przygotowanie mięsa:
Boczek tniemy na kawałki lub w paski. Częścią marynaty
naciera się ze wszystkich stron kawałki boczku. Następnie można nastrzykiwać
mięso zalewą i ułożyć je ściśle skórą do dołu w garnku kamiennym lub szklanym
naczyniu równomiernie zalewając kawałki mięsa resztą marynaty. Boczek nakrywa
się wyparzonym talerzem lub denkiem, obciąża wyparzonym kamieniem i umieszcza w
chłodnym miejscu.
Co kilka dni kontroluje się stan boczku i przekłada kawałki
mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 7 dniach boczek obmywa w
ciepłej wodzie i wiesza, aby mięso obciekło i obeschło. Boczek wędzi się na
ciepłym dymie w ciągu 1-3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie
wstawiamy boczek, do gotującej się osolonej wody i parzymy od 30 do 50 minut.