Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
Logowanie Rejestracja

Twój koszyk

0szt.
za 0,00 PLN  
Dostawa od: 9,50 PLN
  • Strona główna
  • Kategorie
    • AKCESORIA MASARSKIE
      • Agd,szynkowary,foremki
      • Zrębki wędzarnicze
      • Nadziewarki do kiełbas
      • Nastrzykiwarki
      • Przędza wędliniarska
      • Termometry
    • JELITA NATURALNE
      • Jelita wieprzowe
      • Jelita baranie
      • Jelita wołowe
    • MARYNATY-PRZYPRAWY DO KIEŁBAS
      • Peklosól-marynaty do wędlin
      • Przyprawy smakowe do kiełbas
      • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
    • OSŁONKI DO WĘDLIN
      • Osłonki białkowe
      • Osłonki poliamidowe
      • Osłonki (inne)
    • MASZYNKI,SITKA,LEJKI
      • Maszynka Zelmer-5
      • Maszynka Zelmer-8
      • Maszynka Alfa-5
      • Maszynka Alfa-8
      • Maszynka Alfa-10
      • Maszynka Alfa-12
      • Maszynka Alfa -22
      • Maszynka Alfa-32
    • HAKI WĘDZARNICZE
      • Haki do wędzenia wędlin
      • Haki do wędzenia ryb
      • Haki do wędzenia drobiu
    • SIATKA WĘDLINIARSKA
      • Siatka wędliniarska do szynek I serów
    • NOŻE MASARSKIE,STALKI
      • Noże
      • Ostrzałki
    • PRZYPRAWY KULINARNE
      • Przyprawy jednorodne
      • Mieszanki przypraw
    • SWOJSKI WYRÓB WINA
      • Wyrób wina
    • DOMOWY WYRÓB SERA
      • Wyrób serów
    • ZDROWA ŻYWNOŚĆ
  • Kontakt
    • Kontakt dane firmy
  • Koszt dostawy
  • GRUPY TOWAROWE
  • Strona główna
  • MARYNATY-PRZYPRAWY DO KIEŁBAS
  • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
  • Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

Cena: 8,90 PLN

szt.
Do koszyka

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g



Wyroby dojrzewające.



Kultury bakterii umożliwią przygotowanie m.in. chorizo, salami,palcówki.Kiełbasa dojrzewająca już w 10-14 dni — idealnie dobrane kultury bakterii pozwalają na przeprowadzenie szybkiego, a co najważniejsze bezpiecznego dojrzewania wędlin i kiełbas w domowych warunkach. Dodatkowe bezpieczeństwo — przy wykorzystaniu naszych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających masz pewność, że wyroby są chronione i zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych bakterii.Charakterystyczny smak i aromat — produkt nie tylko przyśpiesza dojrzewanie mięs, ale nadaje im również szczególny i niepowtarzalny zapach oraz walory smakowe.Na 10 kg mięsa — fiolka kultur bakterii do kiełbas dojrzewających pozwoli na przygotowanie, ok 7 kg ulubionych gotowych wyrobów dojrzewających. Idealnie dobrane kultury bakterii umożliwiające szybkie i bezpieczne dojrzewanie domowych kiełbas, np. chorizo lub salami. Kultury bakterii zabezpieczają również przygotowywane wyroby przed rozwojem szkodliwych bakterii i nadają im charakterystycznego smaku oraz aromatu dojrzewających kiełbas. 


Fiolka wystarcza na 10 kg mięsa. 



Przepis na 5 kg kiełbasy typu chorizo.

Składniki:2 kg łopatki, 2 kg szynki, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg tłustego boczku, 200 ml zimnej wody, 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 15 g mielonej papryki ostrej (5 łyżeczek), 10 g mielonego pieprzu czarnego (3,5 łyżeczki), 7,5 g mielonej papryki czerwonej (2,5 łyżeczki), 7,5 g papryki czerwonej słodkiej wędzonej (2,5 łyżeczki), 6 g cukru (1 kopiasta łyżeczka), 5 g mielonego pieprzu białego (1,5 łyżeczki), 5 g czosnku granulowanego (1,5 łyżeczki), 2 g oregano (2 łyżeczki), 200 ml wina czerwonego wytrawnego, jelita wieprzowe, 1 g kultur bakterii (0,5 fiolki).


Przepis: Łopatkę i szynkę zmiel na dużych oczkach o rozmiarze 10-12 mm lub za pomocą szarpaka. Boczek zmiel na oczkach 2 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na oczkach 2 mm i wyrób ją z 200 ml zimnej wody, aż do otrzymania białego kleiku. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszaj, dodaj przyprawy i dobrze wyrób dodając 200 ml wina. Całość odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie połowę zawartości fiolki wsyp do 10 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj, dodaj do mięsa i dobrze wyrób. Za pomocą maszynki do nadziewania napełnij dość ciasno jelita farszem. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 2 dni w temperaturze do 22°C, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Pozwoli to na aktywację dodanych bakterii. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź ją w temperaturze 30-35°C przez 3 godziny. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie kiełbasę pozostaw na wieszaku w temperaturze do 22 °C przez kolejne 2 dni. Po tym czasie dla uzyskania najlepszego efektu zapakuj kiełbasę próżniowo i pozostaw w lodówce (+7°C) przez min. 6 dni. Zamiast pakowania próżniowego, kiełbasę można przechowywać w temp. +7'C i wilgotności ok. 85% w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Cały proces przygotowania kiełbasy zajmie Ci 10 dni. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku możesz wydłużyć okres dojrzewania. 


Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei


Przechowywać w temperaturze : ≤ -17°C

TRWAŁOŚĆ PRODUKTU OBEJMUJE OKRES TRANSPORTU DO 7 DNI W TEMPERATURZE DO 30°C.




Nie dodano jeszcze żadnej opini.
Dodaj swoją opinię

Rekomendacje

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 91m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 91m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 91 metrów.

84,50 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 55 - (1mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 55 - (1mb)


Osłonka białkowa Ø 55 karmel o szerokości 

po złożeniu 85 mm cena za 1 metr. 


2,20 PLN
Do koszyka
Siatka wędliniarska 12 MICRO 100/36 (biała 1 metr)

Siatka wędliniarska 12 MICRO 100/36 (biała 1 metr)

Siatka biała micro 12-100/36 bardzo mocno ściągająca,cena za 1 metr.


1,80 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 65 - (1mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 65 - (1mb)


Osłonka białkowa Ø 65 karmel o szerokości 

po złożeniu 102 mm cena za 1 metr. 

2,30 PLN
Do koszyka

Klienci, którzy kupili: Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g, kupili również:

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

8,85 PLN
Do koszyka
Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Osłonki naturalne baranie tubowane na rurkach.

OPAKOWANIE  1 SZTUKA

22,50 PLN
Do koszyka
Peklosól / sól do peklowania

Peklosól / sól do peklowania

Mieszanka peklująca,stosowana jako naturalny konserwant do mięsa.

Peklosól wstrzymuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych.

od: 1,30 PLN
Wybierz
Bestseller
Nici-przędza wędliniarska biała 500g

Nici-przędza wędliniarska biała 500g

Przędza wędliniarska dratwa,szpagat.

13,00 PLN
Do koszyka

INFORMACJE

  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Koszt dostawy
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
  • Wzór odstąpienia od umowy

ZAKUPY

  • Rejestracja
  • Moje konto
  • Mój koszyk
  • Wyloguj

SZYBKI KONTAKT

Masz pytania?

Zadzwoń do nas  

500-787-802   

Copyright © 2025
oprogramowanie sklepu: AptusShop projekt i strony: Aptus.pl
Jelita naturalne wieprzowe 24/26 91m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 91m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 91 metrów.

84,50 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 55 - (1mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 55 - (1mb)


Osłonka białkowa Ø 55 karmel o szerokości 

po złożeniu 85 mm cena za 1 metr. 


2,20 PLN
Do koszyka
Siatka wędliniarska 12 MICRO 100/36 (biała 1 metr)

Siatka wędliniarska 12 MICRO 100/36 (biała 1 metr)

Siatka biała micro 12-100/36 bardzo mocno ściągająca,cena za 1 metr.


1,80 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 65 - (1mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 65 - (1mb)


Osłonka białkowa Ø 65 karmel o szerokości 

po złożeniu 102 mm cena za 1 metr. 

2,30 PLN
Do koszyka
Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
0,00 PLN ( 0szt. )
Szukaj