Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
Logowanie Rejestracja

Twój koszyk

0szt.
za 0,00 PLN  
Dostawa od: 9,50 PLN
  • Strona główna
  • Kategorie
    • AKCESORIA MASARSKIE
      • Agd,szynkowary,foremki
      • Zrębki wędzarnicze
      • Nadziewarki do kiełbas
      • Nastrzykiwarki
      • Przędza wędliniarska
      • Termometry
    • JELITA NATURALNE
      • Jelita wieprzowe
      • Jelita baranie
      • Jelita wołowe
    • PRZYPRAWY DO WĘDLIN
      • Peklowanie marynaty do wędlin
      • Przyprawy smakowe do kiełbas
      • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
    • OSŁONKI DO WĘDLIN
      • Osłonki białkowe
      • Osłonki poliamidowe
      • Osłonki (inne)
    • MASZYNKI,SITKA,LEJKI
      • Maszynka Zelmer-5
      • Maszynka Zelmer-8
      • Maszynka Alfa-5
      • Maszynka Alfa-8
      • Maszynka Alfa-10
      • Maszynka Alfa-12
      • Maszynka Alfa -22
      • Maszynka Alfa-32
    • HAKI WĘDZARNICZE
      • Haki do wędzenia wędlin
      • Haki do wędzenia ryb
      • Haki do wędzenia drobiu
    • SIATKA WĘDLINIARSKA
      • Siatka wędliniarska do szynek I serów
    • NOŻE MASARSKIE,STALKI
      • Noże
      • Ostrzałki
    • PRZYPRAWY KULINARNE
      • Przyprawy jednorodne
      • Mieszanki przypraw
    • SWOJSKI WYRÓB WINA
      • Wyrób wina
    • DOMOWY WYRÓB SERA
      • Wyrób serów
    • ZDROWA ŻYWNOŚĆ
  • Kontakt
    • Kontakt dane firmy
  • Koszt dostawy
  • Strona główna
  • PRZYPRAWY DO WĘDLIN
  • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
  • Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

Cena: 8,90 PLN

szt.
Do koszyka

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g



Wyroby dojrzewające.



Kultury bakterii umożliwią przygotowanie m.in. chorizo, salami,palcówki.Kiełbasa dojrzewająca już w 10-14 dni — idealnie dobrane kultury bakterii pozwalają na przeprowadzenie szybkiego, a co najważniejsze bezpiecznego dojrzewania wędlin i kiełbas w domowych warunkach. Dodatkowe bezpieczeństwo — przy wykorzystaniu naszych kultur bakterii do kiełbas dojrzewających masz pewność, że wyroby są chronione i zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych bakterii.Charakterystyczny smak i aromat — produkt nie tylko przyśpiesza dojrzewanie mięs, ale nadaje im również szczególny i niepowtarzalny zapach oraz walory smakowe.Na 10 kg mięsa — fiolka kultur bakterii do kiełbas dojrzewających pozwoli na przygotowanie, ok 7 kg ulubionych gotowych wyrobów dojrzewających. Idealnie dobrane kultury bakterii umożliwiające szybkie i bezpieczne dojrzewanie domowych kiełbas, np. chorizo lub salami. Kultury bakterii zabezpieczają również przygotowywane wyroby przed rozwojem szkodliwych bakterii i nadają im charakterystycznego smaku oraz aromatu dojrzewających kiełbas. 


Fiolka wystarcza na 10 kg mięsa. 



Przepis na 5 kg kiełbasy typu chorizo.

Składniki:2 kg łopatki, 2 kg szynki, 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg tłustego boczku, 200 ml zimnej wody, 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 15 g mielonej papryki ostrej (5 łyżeczek), 10 g mielonego pieprzu czarnego (3,5 łyżeczki), 7,5 g mielonej papryki czerwonej (2,5 łyżeczki), 7,5 g papryki czerwonej słodkiej wędzonej (2,5 łyżeczki), 6 g cukru (1 kopiasta łyżeczka), 5 g mielonego pieprzu białego (1,5 łyżeczki), 5 g czosnku granulowanego (1,5 łyżeczki), 2 g oregano (2 łyżeczki), 200 ml wina czerwonego wytrawnego, jelita wieprzowe, 1 g kultur bakterii (0,5 fiolki).


Przepis: Łopatkę i szynkę zmiel na dużych oczkach o rozmiarze 10-12 mm lub za pomocą szarpaka. Boczek zmiel na oczkach 2 mm. Wołowinę zmiel dwukrotnie na oczkach 2 mm i wyrób ją z 200 ml zimnej wody, aż do otrzymania białego kleiku. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszaj, dodaj przyprawy i dobrze wyrób dodając 200 ml wina. Całość odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie połowę zawartości fiolki wsyp do 10 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj, dodaj do mięsa i dobrze wyrób. Za pomocą maszynki do nadziewania napełnij dość ciasno jelita farszem. Kiełbasę pozostaw do obsuszenia przez ok. 2 dni w temperaturze do 22°C, najlepiej w pozycji wiszącej, np. na stojaku wędliniarskim. Pozwoli to na aktywację dodanych bakterii. Po obsuszeniu przełóż kiełbasę do wędzarni i wędź ją w temperaturze 30-35°C przez 3 godziny. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Następnie kiełbasę pozostaw na wieszaku w temperaturze do 22 °C przez kolejne 2 dni. Po tym czasie dla uzyskania najlepszego efektu zapakuj kiełbasę próżniowo i pozostaw w lodówce (+7°C) przez min. 6 dni. Zamiast pakowania próżniowego, kiełbasę można przechowywać w temp. +7'C i wilgotności ok. 85% w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Cały proces przygotowania kiełbasy zajmie Ci 10 dni. Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku możesz wydłużyć okres dojrzewania. 


Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei


Przechowywać w temperaturze : ≤ -17°C

TRWAŁOŚĆ PRODUKTU OBEJMUJE OKRES TRANSPORTU DO 7 DNI W TEMPERATURZE DO 30°C.




Nie dodano jeszcze żadnej opini.
Dodaj swoją opinię

Rekomendacje

GLUTAMINIAN  SODU

GLUTAMINIAN SODU

Wzmacniacz smaku E 621 glutaminian sodu.

od: 6,50 PLN
Wybierz
Nomina

Nomina

od: 3,80 PLN
Wybierz
Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Osłonki naturalne baranie tubowane na rurkach.

OPAKOWANIE  1 SZTUKA

24,50 PLN
Do koszyka
Pilot do jelit naturalnych

Pilot do jelit naturalnych

Nierdzewny wysokiej jakości pilot do nawlekania jelit naturalnych.

13,50 PLN
Do koszyka

Klienci, którzy kupili: Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g, kupili również:

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

8,85 PLN
Do koszyka
Peklosól (sól do peklowania)

Peklosól (sól do peklowania)

Mieszanka peklująca,stosowana jako naturalny konserwant do mięsa. Peklosól wstrzymuje rozwój bakterii gnilnych i chorobotwórczych.

od: 1,30 PLN
Wybierz
Bestseller
Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Osłonki naturalne baranie tubowane na rurkach.

OPAKOWANIE  1 SZTUKA

24,50 PLN
Do koszyka
Nici-przędza wędliniarska biała 500g

Nici-przędza wędliniarska biała 500g

Przędza wędliniarska dratwa,szpagat.

13,00 PLN
Do koszyka

INFORMACJE

  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Koszt dostawy
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
  • Wzór odstąpienia od umowy

ZAKUPY

  • Rejestracja
  • Moje konto
  • Mój koszyk
  • Wyloguj

SZYBKI KONTAKT

Masz pytania?

Zadzwoń do nas  

500-787-802   

Copyright © 2025
oprogramowanie sklepu: AptusShop projekt i strony: Aptus.pl
GLUTAMINIAN  SODU

GLUTAMINIAN SODU

Wzmacniacz smaku E 621 glutaminian sodu.

od: 6,50 PLN
Wybierz
Nomina

Nomina

od: 3,80 PLN
Wybierz
Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Jelita baranie - A 22/24 (18/20mm) 30m TUBOWANE

Osłonki naturalne baranie tubowane na rurkach.

OPAKOWANIE  1 SZTUKA

24,50 PLN
Do koszyka
Pilot do jelit naturalnych

Pilot do jelit naturalnych

Nierdzewny wysokiej jakości pilot do nawlekania jelit naturalnych.

13,50 PLN
Do koszyka
Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
0,00 PLN ( 0szt. )
Szukaj