Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
Logowanie Rejestracja

Twój koszyk

0szt.
za 0,00 PLN  
Dostawa od: 9,50 PLN
  • Strona główna
  • Kategorie
    • AKCESORIA MASARSKIE
      • Agd,szynkowary,foremki
      • Zrębki wędzarnicze
      • Nadziewarki do kiełbas
      • Nastrzykiwarki
      • Przędza wędliniarska
      • Termometry
    • JELITA NATURALNE
      • Jelita wieprzowe
      • Jelita baranie
      • Jelita wołowe
    • MARYNATY-PRZYPRAWY DO KIEŁBAS
      • Peklosól-marynaty do wędlin
      • Przyprawy smakowe do kiełbas
      • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
    • OSŁONKI DO WĘDLIN
      • Osłonki białkowe
      • Osłonki poliamidowe
      • Osłonki (inne)
    • MASZYNKI,SITKA,LEJKI
      • Maszynka Zelmer-5
      • Maszynka Zelmer-8
      • Maszynka Alfa-5
      • Maszynka Alfa-8
      • Maszynka Alfa-10
      • Maszynka Alfa-12
      • Maszynka Alfa -22
      • Maszynka Alfa-32
    • HAKI WĘDZARNICZE
      • Haki do wędzenia wędlin
      • Haki do wędzenia ryb
      • Haki do wędzenia drobiu
    • SIATKA WĘDLINIARSKA
      • Siatka wędliniarska do szynek I serów
    • NOŻE MASARSKIE,STALKI
      • Noże
      • Ostrzałki
    • PRZYPRAWY KULINARNE
      • Przyprawy jednorodne
      • Mieszanki przypraw
    • SWOJSKI WYRÓB WINA
      • Wyrób wina
    • DOMOWY WYRÓB SERA
      • Wyrób serów
    • ZDROWA ŻYWNOŚĆ
  • Kontakt
    • Kontakt dane firmy
  • Koszt dostawy
  • GRUPY TOWAROWE
  • Strona główna
  • MARYNATY-PRZYPRAWY DO KIEŁBAS
  • Środki funkcjonalne,kultury bakterii
  • Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Cena: 8,85 PLN

szt.
Do koszyka

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g



Mięsa dojrzewające.



 Kultury bakterii umożliwią przygotowanie m.in. schabu, polędwiczki, szynki lub karczku.

Mięsa dojrzewające już w 10-dni - idealnie dobrane kultury bakterii pozwalają na przeprowadzenie szybkiego, a co najważniejsze bezpiecznego dojrzewania mięs w domowych warunkach.

Dodatkowe bezpieczeństwo - przy wykorzystaniu naszych kultur bakterii do mięs dojrzewających masz pewność, że wyroby są chronione i zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów.

Charakterystyczny smak i aromat - produkt nie tylko przyśpiesza dojrzewanie mięs, ale nadaje im również szczególny i niepowtarzalny zapach oraz walory smakowe.

Na 10 kg mięsa - fiolka kultur bakterii do mięs dojrzewających pozwoli na przygotowanie, aż ok. 7 kg ulubionych, gotowych wyrobów dojrzewających.

Idealnie dobrane kultury bakterii umożliwiające szybkie i bezpieczne dojrzewanie mięs w kawałku np.:schabu, polędwiczki, szynki lub karczku. Kultury bakterii: przyspieszają dojrzewanie, zabezpieczają przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów, nadają charakterystyczny smak i aromat dojrzewających mięs. Fiolka wystarcza na 10 kg mięsa. 



Przepis na schab dojrzewający:

Składniki: 1 kg schabu (2 kawałki po 0,5 kg), 2 g saletry potasowej (1/3 łyżeczki), 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 0,2 g kultur bakterii (1/10 fiolki), 1 łyżeczka cukru, 1 L wody. 



Aby przygotować zalewę peklującą, do 1 L wody dodaj saletrę potasową, sól i cukier. W 100 ml zalewy rozpuść kultury bakterii i dodaj do zalewy peklującej. Użyj ok. 50 ml zalewy peklującej z kulturami bakterii do nastrzyku mięsa. Następnie umieść mięso w zalewie na 36 godzin w temperaturze pokojowej, aby aktywować dodane bakterie. Po tym czasie mięso obsusz ręcznikiem papierowym i pozostaw do dalszego obsuszania przez 48 godzin w lodówce (+7 °C). W piątym dniu procesu całkiem suche mięso wędź w temperaturze do 35°C przez 4 godziny do zmiany barwy na jasnopomarańczową. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Po wędzeniu trzymaj mięso w temperaturze do 22°C przez 2 doby. Następnie dla uzyskania najlepszego efektu schab zapakuj próżniowo i przechowuj w lodówce przez minimum 4 dni. Zamiast pakowania próżniowego, schab można również przechowywać w temp. +7°C i wilgotności ok. 80 % np.: w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Schab dojrzewający jest gotowy w 10 dni (kawałki 0,5 kg) lub 20 dni (kawałek 1 kg). Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku wydłuż proces dojrzewania. 




Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei, Pediococcus pentosaceus.


Przechowywać w temperaturze: ≤ -17°C

TRWAŁOŚĆ PRODUKTU OBEJMUJE OKRES TRANSPORTU DO 7 DNI W TEMPERATURZE DO 30°C.




Nie dodano jeszcze żadnej opini.
Dodaj swoją opinię

Rekomendacje

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 25m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 25m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 25 metrów.

26,50 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 40 - (50mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 40 - (50mb)


Osłonka białkowa Ø 40 karmel o szerokości 

po złożeniu 60 mm cena za 50 metrów. 


90,00 PLN
Do koszyka
Nóż rzeźniczy  2

Nóż rzeźniczy 2

39,50 PLN
Do koszyka
Siatka wędliniarska 12-100/36 CZERWONA (50 metrów)

Siatka wędliniarska 12-100/36 CZERWONA (50 metrów)

Siatka czerwona 12-100/36,cena za opakowanie 50 metrów.

60,00 PLN
Do koszyka

Klienci, którzy kupili: Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g, kupili również:

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

Kultury bakterii do kiełbas dojrzewających 2g

8,90 PLN
Do koszyka
Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej 60 szt.

Klipsy do zaciskarki wędliniarskiej 60 szt.

Opakowanie zawiera 60 sztuk wysokiej jakości klipsów.

7,50 PLN
Do koszyka
CZOSNEK GRANULOWANY

CZOSNEK GRANULOWANY

Czosnek suszony granulowany.

od: 2,00 PLN
Wybierz
Bestseller
Jelita naturalne wieprzowe 26/28 25m  super  europejskie

Jelita naturalne wieprzowe 26/28 25m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe  super  europejskie kaliber 26/28 pęczek o długości 25 metrów.

23,00 PLN
Do koszyka

INFORMACJE

  • O nas
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Koszt dostawy
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
  • Wzór odstąpienia od umowy

ZAKUPY

  • Rejestracja
  • Moje konto
  • Mój koszyk
  • Wyloguj

SZYBKI KONTAKT

Masz pytania?

Zadzwoń do nas  

500-787-802   

Copyright © 2025
oprogramowanie sklepu: AptusShop projekt i strony: Aptus.pl
Jelita naturalne wieprzowe 24/26 25m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe 24/26 25m super europejskie

Jelita naturalne wieprzowe super europejskie kaliber 24/26 pęczek o długości 25 metrów.

26,50 PLN
Do koszyka
OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 40 - (50mb)

OSŁONKA BIAŁKOWA Ø 40 - (50mb)


Osłonka białkowa Ø 40 karmel o szerokości 

po złożeniu 60 mm cena za 50 metrów. 


90,00 PLN
Do koszyka
Nóż rzeźniczy  2

Nóż rzeźniczy 2

39,50 PLN
Do koszyka
Siatka wędliniarska 12-100/36 CZERWONA (50 metrów)

Siatka wędliniarska 12-100/36 CZERWONA (50 metrów)

Siatka czerwona 12-100/36,cena za opakowanie 50 metrów.

60,00 PLN
Do koszyka
Firma Handlowa EMAS Ewa Krzemyk
0,00 PLN ( 0szt. )
Szukaj