Jagody goji to owoce, których właściwości lecznicze
są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat.
Zalecane są, w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w
te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom
cholesterolu i cukru. Nic dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami
oraz owocami długowieczności.
Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie
kolcowój pospolity , także jako kolcowój szkarłatny, która jest
bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody nie ma nic wspólnego z naszą wilczą
jagodą, która jest trująca.
Właściwości i działanie tych owoców są wykorzystywane w medycynie naturalnej
krajów azjatyckich, a zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej.Wpływa
korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i
kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia.