Kwasek cytrynowy .
Bezwonny, sypki, krystaliczny, przeźroczysty proszek,
otrzymywany z niedojrzałych cytryn, poprzez tzw. fermentację cytrynową. W
przyrodzie występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych, ale także w kiwi,
truskawkach, porzeczkach, malinach, borówkach oraz warzywach. Rozpuszczony w
wodzie zastępuje cytrynę.
Kwasek cytrynowy jest nieocenionym
środkiem czystości, znajduje wiele zastosowań w naszych gospodarstwach
domowych, a także w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Najprostszym i
jednocześnie najbardziej znanym sposobem jego zastosowania jest pasta, którą
otrzymujemy po zmieszaniu łyżek proszku i niewielkiej ilości wody. Powstały w
ten sposób roztwór wspaniale sprawdza się jako odkamieniacz. Nałożenie jej na
np. zabrudzony kran i pozostawienie na ok. 5 minut, pozwala na bezproblemowe
usunięcie nie tylko brudu ale i kamienia powstałego właśnie z wody. Dzięki
kwaskowi cytrynowemu, możemy również pozbyć się kamienia z czajnika czy
ekspresu do kawy. W przypadku tego pierwszego wystarczy dodać do wody 3-4 łyżek
proszku i zagotować wodę. Odczekać 30 minut. Po tym czasie czajnik należy
dokładnie wypłukać i przynajmniej dwa razy przegotować. Kwasek cytrynowy
posiada również zalety odświeżające. Rozpuszczony w wodzie zastępuje środki
chemiczne, pozwalając na dokładne wyczyszczenie i pozbycie się nieprzyjemnego
zapachu i osadu z filiżanek, kubków po kawie i herbacie, a nawet armatury.
Wspaniale nadaje się również do czyszczenia, odkamienienia i usunięcia
nieprzyjemnych zapachów z pralek, zmywarek i wspomnianych już wcześniej
ekspresów do kawy. Niezastąpiony również w czyszczeniu kuchni i łazienki. Można
nim również czyścić dłonie, np. gdy mamy przebarwienia od jagód lub buraków. W
tym celu należy zastąpić mydło kwaskiem, umyć nim dłonie i opłukać pod bieżącą
wodą. W przemyśle spożywczym służy do nadawania kwaśnego smaku wyrobom
cukierniczym, przetworom owocowym i warzywnym. Przyczynia się do zachowania
barwy, smaku i witamin w mrożonkach owoców i warzyw. Używany jest również do
wyrobu napojów alkoholowych i orzeźwiających.