Soda oczyszczona spożywcza bez antyzbrylacza- wodorowęglan sodu.
Często używana do produkcji wielu produktów codziennego
użytku, takich jak detergenty, mydła, pasty do zębów, dezodoranty i inne. Ponadto
używany w fotografii, do zmiękczania wody, w analizie chemicznej, W przemyśle
spożywczym jest podstawowym składnikiem proszków do pieczenia, skutecznie
pochłania zapachy w lodówkach i zamrażarkach; w przemyśle farmaceutycznym
stosowana jest jako składnik wielu leków i preparatów farmaceutycznych; w
przemyśle detergentowym i kosmetycznym jest składnikiem proszków do prania i
czyszczenia oraz kosmetyków. Pełni funkcję regulatora kwasowości. Ma także
wiele zastosowań medycznych i higienicznych. Spożywana w roztworze z wodą
łagodzi niestrawności, zgagi i nadmierną kwasowość w żołądku.
Soda od lat z powodzeniem służy paniom domu jako
zamiennik detergentów do sprzątania. Używa się jej jednak przede wszystkim w
kuchni - do pieczenia. Nasze babcie i mamy chętnie wykorzystywały natomiast
cudowne właściwości sody oczyszczonej, aby bezproblemowo uporać się z brudnymi
fugami na ścianie lub podłodze w łazience albo doczyścić zacieki w wannie. W
kosmetyce soda służy pomysłowym paniom jako dezodorant (wymieszaną z wodą na
papkę nakłada się pod pachy i po chwili od wchłonięcia ściera ręcznikiem
papierowym), intensywnie oczyszczający szampon do włosów, dodatkowo wzmagający
skuteczność zastosowanej potem odżywki (płaską łyżeczkę sody dodaje się do
porcji szamponu) czy pasta wybielająca zęby.
Kraj pochodzenia Turcja