Soda oczyszczona spożywcza bez antyzbrylacza.
Często używana do produkcji wielu produktów codziennego
użytku, takich jak detergenty, mydła, pasty do zębów, dezodoranty i inne. W przemyśle
spożywczym jest podstawowym składnikiem proszków do pieczenia, skutecznie
pochłania zapachy w lodówkach i zamrażarkach; w przemyśle farmaceutycznym
stosowana jest jako składnik wielu leków i preparatów farmaceutycznych; w
przemyśle detergentowym i kosmetycznym jest składnikiem proszków do prania i
czyszczenia oraz kosmetyków. Pełni funkcję regulatora kwasowości. Ma także
wiele zastosowań medycznych i higienicznych. Spożywana w roztworze z wodą
łagodzi niestrawności, zgagi i nadmierną kwasowość w żołądku.
Soda od lat z powodzeniem służy w domu jako
zamiennik detergentów do sprzątania. Nasze babcie i mamy chętnie wykorzystywały natomiast
cudowne właściwości sody oczyszczonej, aby bezproblemowo uporać się z brudnymi
fugami na ścianie lub podłodze w łazience albo doczyścić zacieki w wannie.
Kraj pochodzenia Turcja