Jelita baranie A 22-24 klasa extra długość 30m tubowane na rurkach plastikowych.
Średnica po wypełnieniu 18-20mm.
JELITA SĄ NACIĄGNIĘTE NA RURKACH Z TWORZYWA
UŁATWIAJĄ PRACĘ DLA OSÓB ZNIECHĘCONYCH SZUKANIEM MAŁEGO OTWORU W KOŃCÓWCE JELITA.
PRZED UŻYCIEM NALEŻY DOBRZE NAMOCZYĆ W LETNIEJ WODZIE TAK ABY SWOBODNIE SCHODZIŁY Z RURKI BEZPOŚREDNIO NA LEJEK.
UWAGA ! WAŻNE ŻEBY PRZY ŚCIĄGANIU JELIT NA LEJEK NIEBIESKA GUMKA BYŁA PRZY STRONIE KOŃCÓWKI LEJKA.
Jelita baranie są wykorzystywane jako osłonki przy produkcji delikatnych cieńszych kiełbas takich jak frankfurterki, kabanosy.
Dzięki ich elastyczności mogą być gotowane, parzone wędzone, podsuszane, suszone i grillowane. Prawidłowo przygotowane do nadziewania i wypełnione jelita baranie zapewniają kiełbasie estetyczny wygląd. Sprawiają, że mięso jest zwarte i soczyste. Jelita chronią przed utratą soków i zapachów kiełbasy.
Przygotowanie do produkcji
Jelita należy dokładnie opłukać z soli.
W ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni, wymoczyć jelita przez 60 minut.
Po 60 minutach wodę trzeba wylać i moczyć jelita przez minimum 1,5 godziny do 12 godzin.
Przechowywanie
Jelita należy przechowywać w temperaturze 2-14 stopni.
Nie powinno się mrozić jelit, w ten sposób tracą elastyczność.
Nieużywane jelita należy zasypać solą i przechowywać w lodówce.