Szlachetne, uniwersalne drożdże do wszystkich rodzajów win.
Polecane są zwłaszcza do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych winogron, rabarbaru, śliwek renklod, białych porzeczek.
Uniwersalne to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich zawieszonych w płynie ochronnym. Drożdże te zapewniają szybką i stabilną fermentację w bardzo szerokim zakresie temperatur, dobre odfermentowanie cukrów, trwałą barwę wina i atrakcyjny bukiet. Cechuje je oporność na wysokie stężenia cukru i alkoholu, dzięki czemu mogą być stosowane do restartu wina - "ruszenia" nastawu, kiedy wino przestanie "pracować" przed osiągnięciem zakładanych właściwości.
Sposób użycia
Drożdże w płynie należy wstępne namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku lub włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj przez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina (5-25 L).
Uwaga!
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże.
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temp. pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
Składniki:
brzeczka słodowa, woda, kwas cytrynowy, drożdże Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) amonu.