Hemoglobina krew suszona spożywcza stosowana do celów
przetwórczych
przemysłu spożywczego.
Zastosowanie: hemoglobina proszkowa szczególnie polecana jest
do wszelkiego rodzaju kaszanek, salcesonów oraz krupnioku
śląskiego.
Sposób użycia: przed użyciem krew należy rozpuścić 180 gram w 1l
przegotowanej wody lub rosołu o temperaturze 20-25 stopni C. Można też powoli
wsypywać krew podczas mieszania kaszy z przyprawami i cały czas mieszać do
uzyskania jednolitej barwy.
Skład:hemoglobina wieprzowa w proszku
KRAJ POCHODZENIA HOLANDIA
W celu łatwiejszego rozpuszczenia tej hemoglobiny zaleca się
wcześniej wysypać na miskę lub pojemnika i dosypać niewielką ilość soli, lub
peklosoli i wymieszać razem na sucho bo wtedy się mniej porobi grudek.
Wsypując powoli już taką mieszankę do letniej przegotowanej
wody lub rosołu (około 20-25 stopni) należy dobrze mieszać żeby się dobrze
rozpuściła.
Jeżeli by się porobiły jakieś grudki to można zgnieść lub
najlepiej i najszybciej można to rozmiksować blenderem (sprawdzone rozwiązanie).
Jeżeli mamy już rozpuszczoną krew to w zależności do czego
będzie użyta należy ją dodać.
Jeżeli dodajemy do kaszanki to podczas parzenia kaszy należy
na sam koniec wlać i dokładnie mieszać cały czas aż do wyłączenia palnika.
Ilość jaką wlewamy zależy od nas jak ciemną chcemy mieć.
Jeżeli do salcesonów to też wlewamy w momencie kiedy przyprawiamy
i mieszamy całość.
Krew suszoną dawkujemy około 2,5 kg na 100 kg farszu.
Zaleca się rozpuszczenie około 150-180 gram w 1 litrze przegotowanej wody lub rosołu.