Fermivin VR5 suszone, szlachetne, drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae pochodzące z regionu Burgundii we Francji.
Do win czerwonych - Fermivin VR5 to drożdże pozwalające uzyskać najwyższej jakości wina z czerwonych owoców o charakterystycznym posmaku. W zależności od ilości dodanego cukru przygotujesz na nich wina słodkie i wytrawne.Do win długo leżakujących - drożdże idealne do win wymagających długiego okresu dojrzewania.Wina do 16% - drożdże te wykazują wysoką odporność na alkohol, ferentują nawet do 16%.Zakres temperatur 18-32°C - to optymalne warunki fermentacji, w których drożdże Fermivin V5 wykazują pełnie możliwości.Na 10-35 L - jedna saszetka drożdży Fermivin 7013 to odpowiednia ilość do przygotowania od 10 do 35 L nastawu.
Fermivin VR5 to fermentujące do 16% alkoholu drożdże winiarskie, które polecane są do win z aronii, czarnego bzu, czarnych porzeczek, czarnych winogron, czereśni, wiśni, jagód, jeżyn, malin i śliwek. Drożdże te idealnie wydobywają aromat z owoców czerwonych i wysokogarbnikowych, wymagających długiego dojrzewania.W celu uzyskania szybkiego i pełnego odfermentowania, konieczne jest zapewnienie między innymi optymalnej temperatury fermentacji, wynoszącej w przypadku tych drożdży od 18 do 32°C.
Jedna saszetka drożdży jest odpowiednia do przygotowania od 10 do 35 L nastawu winiarskiego.
Suszone drożdże winiarskie Fermivin VR5 są bardzo proste w użyciu, wystarczy krótka rehydratacja - nawodnienie.
Sposób użycia:
Zawartość saszetki wymieszaj w 100 ml wody przegotowanej i wystudzonej do temp. 30℃, całość pozostaw na 20 min w temperaturze pokojowej. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina.
Składniki:
drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus, emulgator: monostearynian sorbitolu.
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr. partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.