Żelatyna spożywcza wieprzowa 280 bloom
Żelatyna to naturalna substancja białkowa otrzymywana z
surowca pochodzenia zwierzęcego, zawierającego kolagen. Dzięki wysokiej
zawartości aminokwasów, żelatyna została zakwalifikowana jako produkt
spożywczy.Bogata w białko żelatyna nie zawiera cholesterolu,
tłuszczu,węglowodanów, ani konserwantów, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie
jako dodatek funkcjonalny.
Parametrem klasyfikującym i określającym jakość
żelatyny są stopnie Blooma, mówiące o twardości galarety (żelu) - im wyższy
stopień twardości galarety tym wyższa jakość. Żelatyna zwykła spożywcza powinna
posiadać 170 stopni Blooma.
Oferowany wysokiej jakości produkt posiada 280 stopni w
tej skali.
Żelatyna posiada właściwości termo-zmienne. Gdy
stygnie, formuje się z niej żel, który zamienia się w ciecz przy temperaturze
powyżej 25-35°C Dzięki tej właściwości możliwe jest osiągnięcie efektu
'rozpływa się w ustach', który często jest efektem pożądanym przez producentów
wyrobów cukierniczych. Jako że, różne gatunki żelatyny posiadają różną siłę
żelu przy tym samym stężeniu, odmienne tekstury można osiągnąć poprzez zmianę
stężenia lub zmianę wartości bloom żelatyny. Tak, więc dla produktów, które
spożywa się jako schłodzone, tj. galaretki, bardziej odpowiednia jest niska wartość
bloom, która zmiękcza lepiej niż żelatyny z wysoką wartością bloom.