Organiczny związek chemiczny z grupy witamin ,przeciwutleniacz
stosowany jako dodatek do żywności E 300 .
Wbrew powszechnym przesądom Witamina C dużo lepiej
działa profilaktycznie niż leczy trwające już infekcje czy przeziębienie. Na
podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że profilaktyczne spożywanie
Witaminy C ogranicza ryzyko zachorowania o ok. 50 % .
Niedobór Witaminy C w może przyczynić się do wielu
nieprzyjemnych dolegliwości. Najczęstszymi efektami niedoboru kwasu
l-askorbinowego jest osłabienie naczyń
włosowatych, rozwój niedokrwistości, rozwój szkorbutu, astmy oraz zmian w
układzie kostnym.
Głównymi objawami niedoboru Witaminy C : bóle mięśni i
stawów, osłabienie, szybkie męczenie się, trudności w gojeniu się ran, brak
apetytu, krwawienie dziąseł oraz skłonność do występowania siniaków.
Zapotrzebowanie organizmu na Witaminę C wzrasta
zwłaszcza przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów,
nieprawidłowej pracy jelit, braku łaknienia, ale także u osób starszych, oraz
osób żyjących pod wpływem silnego stresu.