Imbir jest od bardzo dawna wysoko ceniona przyprawa w
krajach wschodu - Indiach, Chinach oraz Japonii. Ogromne znaczenie miał jako
przyprawa kulinarna, ale głównie służył do wspomagania leczenia w przypadku
wielu chorób. Pomagał w problemach układu krążenia oraz pokarmowego. Stosowano
go jako środek przeciwbólowy, przeciwreumatyczny, na przeziębienia oraz i inne
dolegliwości.
Wielu potrawom nadaje ostry, korzenny smak ,imbir jest
nieodzownym składnikiem curry oraz i innych mieszanek ziołowych. Przyprawy te
podnoszą walory smakowe zup, mięs pieczonych, grillowanych, zwłaszcza
wieprzowego, baraniny, dziczyzny, sosów, marynat, sałatek owocowych i
warzywnych. Imbir doskonale smakuje dodany do kompotu, herbaty, kawy oraz piwa
i wina. Należy jednak pamiętać o umiarze w stosowaniu, ponieważ nadmiar popsuje
smak głównej potrawy i może być trudny do zaakceptowania.
Zastosowanie: przyprawa do zup, mies, napojów,
wypieków, marynat.