Czarna odmiana gorczycy znajduje zastosowanie w sztuce
kulinarnej oraz farmaceutyce od tysięcy lat. W dawnych czasach wierzono, że
mikstura przyrządzona z tej rośliny pobudza męskie instynkty oraz zapewnia
szczęśliwe życie świeżo upieczonym małżonkom. Dziś gorczyca czarna używana jest
głównie jako przyprawa do dań ostrych, a także jako cenny środek
zwalczający różnorodne dolegliwości żołądkowe.
Właściwości lecznicze:
Podobnie jak w przypadku gorczycy białej, odmiana czarna wykazuje szereg
właściwości leczniczych. Przede wszystkim przyprawę wykorzystuje się do
zwalczenia różnych dolegliwości żołądkowych. Ziarna łuszczyny kapusty czarnej
przynoszą ulgę chociażby w przypadku niestrawności, nieżytu jelit, zaparć, a
nawet stanów zapalnych żołądka. Gorczyca czarna wykazuje działanie
przeczyszczające i przeciwzapalne. Oprócz tego przyprawa reguluje pracę układu
trawiennego i pobudza narządy do produkcji soków trawiennych. Innym
zastosowaniem medycznym gorczycy jest jej wykorzystanie do niwelowania
dolegliwości reumatycznych. Ziarna stanowią podstawowy składnik farmakologiczny
różnych środków, które stosuje się przy tego typu stanach chorobowych.
Przyprawą wypełnia się również poduszki gorczycowe – specjalne woreczki, które
przynoszą ulgę osobom cierpiącym na reumatyzm. Dodatkowo czarna gorczyca pomaga
zwalczyć infekcje gardła, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi.
Wykorzystanie gorczycy w kuchni:
Czarna gorczyca stanowi podstawę do ostrych odmian musztard. Te świetnie
komponują się z czerwonym, dobrze doprawionym mięsem. Sama gorczyca dobrze nada
charakteru marynatom i octowym zalewom. Wykorzystać ją można między innymi
podczas przyrządzania ogórków konserwowych, kapusty kiszonej lub marynowanych grzybów.
Gorczycą warto przyprawić również samodzielnie robione wędliny, domowy
majonez i różnego rodzaju sałatki lub surówki. Gorczyca czarna
znajduje również zastosowanie w przepisach kuchni orientalnych.