Gorczyca ziarno jest rośliną pochodzącą z terenów Europy
oraz Azji.
Gorczyca jest właściwie bez zapachu, na początku smak
słodkawo-mdły później się zaostrza, lekko palący. Nasiona tej przyprawy służą
do przyprawiania wędlin, mięsa wołowego i wieprzowego, potraw rybnych, maseł
ziołowych, różnego rodzaju marynat, kwaszonych ogórków czy kiszonej kapusty.
Stanowi podstawowy składnik musztardy.
Świetnie nadają się również do surówek, sosów, majonezów
oraz warzyw z octem.
Właściwości
lecznicze:
W nasionach białej gorczycy wykryto działanie promieniujące,
które wykorzystuje się do leczenia, m.in bólów reumatycznych. Do tego celu stosuje się poduszki gorczycowe
wytwarzające silne pole biologiczne podobne do naturalnego biopola człowieka.
Promieniowanie to usprawnia pracę wielu narządów i eliminuje procesy chorobowe w
nich zachodzące. Gorczyca naturalnie regeneruje siły życiowe. Pomaga usunąć
zmęczenie, zlikwidować bezsenność i dodatnio wpłynąć na samopoczucie. Ponadto
wzmacnia układ immunologiczny.
Możemy uszyć poduszkę, wypełniając nasionami gorczycy specjalne
kieszonki. Kawałek płótna o wymiarach 40 na 80 cm przeszywamy co 2 cm i w co
drugą wsypujemy przez lejek nasiona.
Przykładamy ją na noc na gołe ciało, w miejscu gdzie najbardziej dokuczają nam
reumatyzm, czy inne bóle.