Jeśli chcemy, aby szparagi zachowały jak
najwięcej walorów smakowych oraz składników odżywczych należy gotować je w
wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby ich główki wystawały powyżej
gotującej się wody. Są wtedy
najdelikatniejsze i wystarczy, że zmiękną pod wpływem pary, niezależnie
od tego, czy gotujemy szparagi białe czy zielone. Wysoki i cylindryczny
kształt gwarantuje, że pędy ugotują się
dokładnie i nie złamią się one w trakcie
gotowania bez potrzeby wiązania ich, jak przy gotowaniu w tradycyjnym garnku. Wykorzystać
można do przygotowania makaronów w roli głównej, parowania i blanszowania
warzyw, smażenia w głębokim tłuszczu mięs jak i frytek oraz również do parzenia
szynkowaru w garnku. Garnek został wykonany z wysokiej jakości stali
nierdzewnej, której zawdzięcza swoją wysoką wytrzymałość i odporność. Grube
energooszczędne wielowarstwowe dno akutermiczne o grubości 4 mm umożliwia
szybkie nagrzewanie i długie podtrzymywanie temperatury. Specjalnie
wyprofilowana krawędź ułatwia przelewanie bez rozpryskiwania. Satynowe wnętrze
garnków zapobiega powstawaniu zacieków. Szklane, płaskie pokrywy z otworem
odprowadzającym parę wykonane zostały z odpornego na wysokie temperatury szkła
hartowanego. Uchwyty ze stali mocowane do korpusu za pomocą nitów zapewniają
bezpieczeństwo podczas przenoszenia, nie nagrzewają się,można stosować na
wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych.
Koszyk z sitem i uchwytem, który znajduje się w
zestawie jest przydatny w zdrowym gotowaniu szparagów, oraz innych warzyw.
Znacząco ułatwia wyjęcie i odcedzanie gotowanych produktów od wody, oraz
umożliwia łatwe włożenie ich do garnka razem z koszykiem.
ZESTAW ZAWIERA
- Szklana hartowana pokrywa z odpowietrznikiem i stalowym uchwytem
- Garnek - średnica 16 cm , wysokość 21 cm
- Koszyk z sitem i uchwytem –średnica 15 cm , wysokość 19 cm
- Opakowanie producenta