Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca
korzennego.
Obecnie uprawiany jest w Malezji i na Karaibach.
Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż
dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego kwiatu
muszkatołowego.
Gałka odznacza się odświeżającym, korzennym zapachem i
słodkawym smakiem, natomiast kwiat muszkatołowy jest nieco bardziej gorzki.
Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak
grzane wino lub piwo angielskie oraz poncz. Przyprawa znakomicie poprawia smak
pieczonych owoców, ciast, pierników, deserów, sosów beszamelowych, makaronów,
warzyw, potraw z jaj i serów.
Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do
przyprawiania mięsa, zup, ryb, bigosu, flaków, nadając im subtelny smak.