Biedrzeniec anyż jest znany ze względu na swoje
właściwości lecznicze. Szczególne walory zdrowotne mają owoce biedrzeńca, które
zawierają ok. 90 proc. anetolu i ok. 6 proc. olejku eterycznego. To właśnie te
dwa składniki są odpowiedzialne za specyficzny anyżowy zapach i słodkawy,
korzenny smak. Oprócz tego owoce zawierają kilkadziesiąt procent oleju
tłustego, a także białka, składniki mineralne, flawonoidy i cukry. Owoce anyżu
mają działanie wiatropędne i wykrztuśne – powodują wydzielanie śluzu w
tchawicy, krtani i gardle. Ponadto wspomagają wydzielanie soku żołądkowego oraz
poprawiają pracę układu trawiennego. U karmiących matek pobudzają wydzielanie
większych ilości mleka. Wywary oraz syropy wykonane z owoców anyżu są stosowane
w leczeniu kolki jelitowej, wzdęć, nieżytu oskrzeli, anginy oraz w przypadku
problemów z trawieniem u niemowląt i osób starszych. Anyż ma także działanie
odstraszające – insekty nie znoszą zapachu anyżu, dlatego w okresie mokrego
lata warto nim natrzeć ciało, aby ochronić się przed ukąszeniem komarów.
Olejek anyżowy jest wykorzystywany w kuchni. Dodaje się
go do ciast, mazurków, miodowników i słodkiego pieczywa. Kilka zmielonych
owoców można zmieszać z mlekiem albo zabielaną kawą, co skutecznie pobudza.
Anyż dodaje się również do innych napojów serwowanych przy większych posiłkach,
np. do kompotu, ponieważ przyspiesza on znacznie przemianę materii.
Anyż znalazł zastosowanie w przemyśle spirytusowym na
całym świecie, między innymi do produkcji likierów, np. w Bułgarii do likieru
mastika, we Francji do likieru anisetta, na Bałkanach do rakii, a w Polsce do
wyrobu anyżówki.
Nalewka z anyżu jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a
jej walory smakowe i działanie lecznicze są nieocenione. Garść anyżu (ok. 20 g)
należy dodać do naczynia zawierającego 250 ml spirytusu i następnie odstawić w
ciemne miejsce na ok. 14 dni. Po upływie tego czasu płyn zlewamy. Do
wyługowanych ziaren anyżu dodajemy 250 ml wódki i odstawiamy na kolejne 14 dni.
Następnie obydwa płyny łączymy i osładzamy miodem do smaku. Nalewkę stosuje się
przy problemach trawiennych i kaszlu, i podaje się z łyżeczką cukru lub
jakiegokolwiek płynu 3 razy dziennie. Jeżeli nalewka była dobrze przygotowana,
jej działanie jest w zasadzie natychmiastowe.
Informacja o alergenach – w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, gorczyca, różne orzechy, produkty zawierające seler, dwutlenek siarki i gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.